/

Η γύρω περιοχή

“Κάτι για όλους” θα μπορούσε να είναι το μότο της Χρυσής Ακτής! Η παραλία έχει μήκος περίπου 3 χιλιομέτρων και εκτείνεται από την Σκάλα Παναγιάς, επίσης γνωστή και ως Χρυσή Αμμουδιά, έως την Σκάλα Ποταμιάς. Η οροσειρά Υψάριο προσδίδει ένα μαγευτικό πράσινο φόντο στα κρυστάλλινα νερά και στην χρυσή αμμουδιά του κόλπου. Εάν η παραλία είναι το σημαντικό κομμάτι των διακοπών σας, τότε βρίσκεστε στο σωστό μέρος, θα βρείτε οργανωμένα τμήματα της παραλίας τα οποία διαθέτουν ξαπλώστρες και ομπρέλες, beach volley, ταβέρνες, bar και καφετέριες. Ορισμένα από αυτά σας επιτρέπουν να χρησιμοποιήσετε τις εγκαταστάσεις τους δωρεάν εφόσον αγοράσετε κάποιο ρόφημα ή snack. Θα βρείτε επίσης κέντρα θαλάσσιων σπόρ τα οποία προσφέρουν τα πάντα από καγιάκ μέχρι jet skis.

Ένα θαλάσσιο ταξί εκτελεί δρομολόγια δύο φορές την ημέρα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού με προορισμό την πόλη του Λιμένα Θάσου μέσω της Μακρυάμμου, αυτός είναι ένας ξεκούραστος τρόπος για να φτάσετε στην πρωτεύουσα του νησιού και έχει το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι μπορείτε να δείτε κατά την διαδρομή τμήματα της ακτής προσβάσιμα μόνο με καραβάκι.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού υπάρχει ένα πλήρες πρόγραμμα εκδηλώσεων διαχειριζόμενο από τον πολιτιστικό οργανισμό και περιλαμβάνει φεστιβάλ, εκθέσεις τέχνης και χειροτεχνίας, διαλέξεις, προβολές ταινιών, γευσιγνωσία, πολιτιστικές περιηγήσεις, τουρνουά beach volley, θεατρικά έργα και μουσικά event. Υπάρχουν πολλοί χώροι στην περιοχή που φιλοξενούν τα προαναφερθέντα δρώμενα συμπεριλαμβανομένου του χώρου κάμπινγκ και το ανακαινισμένο κτίριο του Ταρσανά στην Σκάλα Ποταμιά.

Τα χωριά της ενδοχώρας της Παναγιάς και Ποταμιάς διατηρούν την παραδοσιακή τους γοητεία και δίνουν στον επισκέπτη την ευκαιρία να περιπλανηθεί μέσα στα στενά δρομάκια που σκιάζονται από αιωνόβια πλατάνια ή απλά να απολαύσει ένα παραδοσιακό γεύμα ή μεζέ δίπλα σε μια από τις πολλές φυσικές πηγές και ρυάκια. Επισκεφτείτε μια εκκλησία και θαυμάστε τις εικόνες, αναπνευστέ την κουλτούρα και την ιστορία!

Ο γλύπτης Πολύγνωτος Βαγής (γεννηθείς το 1892 στην Ποταμιά, Θάσου – απεβίωσε το 1965 στη Νέα Υόρκη) ήταν ένας από τους διάσημους ‘υιούς’ της Θάσου. Έφυγε από το νησί κατά την διάρκεια της Τουρκικής κατοχής όμως πάντοτε τιμούσε τις ρίζες του, υπέγραφε ακόμη και τα έργα του ως ‘Ο Θάσιος’. Λίγο πρίν τον θάνατο του είχε αναφέρει: “Αφήνω όλα μου τα έργα στον λαό και στην κυβέρνηση της Ελλάδος με την προϋπόθεση να φυλαχθούνε σε εθνικό μουσείο ή βιβλιοθήκη χτισμένο κατά προτίμηση στο νησί της Θάσου, τη γενέτειρα μου.” Μπορείτε να βρείτε το μικρό μουσείο δίπλα στην εκκλησία της Ποταμιάς. Αξίζει να το επισκεφτείτε καθώς και την εκκλησία.

Η σπηλιά της Δρακότρυπας βρίσκεται ανατολικά της Παναγιάς, έρευνες έδειξαν ότι οι σπηλιές κατοικούνταν από την εποχή του χαλκού μέχρι και τη Βυζαντινή εποχή, οι ερευνητές έφτασαν στο συμπέρασμα αυτό από την παρουσία ορισμένων αντικειμένων και αγγείων στην σπηλιά. Ακόμη δεν έχει εξερευνηθεί πλήρως! Υπάρχουν ακόμη πολλά πράγματα για να κάνετε, και σας έχουμε πει τόσα λίγα για το μικρό κομμάτι παραδείσου που ονομάζουμε Θάσο. Επισκεφτείτε μας και ζήστε το όνειρο!